Proceduri Medicale

Lavajul cailor lacrimale

Lavajul căilor lacrimale presupune introducerea prin punctul lacrimal inferior sau superior, după instilarea în prealabil a unor picături anestezice, a unei canule lacrimale de 26 G, cu vârful bont,  cuplată la o seringă în care se află ser fiziologic. Se introduce lent ser fiziologic și, in mod normal, dacă nu există obstrucții la nivelul căii lacrimale testate, pacientul va simți serul fiziologic în nas, apoi în faringe și apoi îl va înghiți.  Se poate resimți un ușor reflex de vomă ce dispare rapid.

Dezobstructia cailor lacrimale

În cazul unui obstacol la nivelul canaliculului lacrimo-nazal se practică dezobstrucția căilor lacrimale cu ajutorul sondelor Bowman, care ca și canula lacrimală au vârful bont. Acestea se pot introduce fie prin punctul lacrimal inferior, fie prin cel superior până la nivelul meatului nazal inferior unde poziția este verificată cu ajutorul unui speculum nazal sau cu un video-endoscop nazal.

Montare sonde cai lacrimale

Au indicație în obstrucții ale căilor lacrimale și se montează de către medicul oftalmolog sau în echipă mixtă formată din Medic Oftalmolog-Medic O.R.L. În funcție de tipul obstacolului, montarea se face numai după realizarea mai multor investigații complementare ce pot include de la dezobstrucție și lavaj de căi lacrimale, evaluare O.R.L. până la dacriocistografie sau CT cu substanță de contrast introdusă prin calea lacrimală.

Montare plug-uri

În sindromul de ochi uscat sever ocluzia temporară sau reversibilă a punctelor lacrimale cu plug-uri are rolul de a păstra pe suprafața oculară mai mult timp lacrimile naturale și de a prelungi efectul lacrimilor artificiale administrate. Plug-urile sunt preîncărcate pentru a ușura introducerea lor prin punctul lacrimal.

La pacienții cu epiforă secundară unei stenoze parțiale sau totale a punctelor lacrimale pot fi utilizate plug-urile perforate. Acestea rămân în poziție câteva săptămâni, timp în care este realizată remodelarea punctului lacrimal.

Extractie corp strain cornean sau conjunctival

Se realizează sub microscopul operator după instilarea picăturilor anestezice.

Injecții retrobulbare/subconjuctivale

Cu substanțe terapeutice

Extragere fire de sutura palpebrale, conjunctivale sau corneo-sclerale

Sub microscop operator

Clinica Ocularcare

Experții în Tratamente Oftalmologice