Câmpul vizual computerizat Humphrey

Indicații: Glaucom, afecțiuni neurologice (ex. scleroza multipla), în anumite afecțiuni retiniene

Este o explorare funcțională de mare valoare în diagnosticul, urmărirea si managementul pacientului cu Glaucom. Perimetrul Humphrey este unul din cele mai bine cotate și utilizate perimetre la nivel global. Acesta ne permite identificarea celor mai timpurii defecte de câmp vizual prin utilizarea unor strategii de testare performante și urmărirea cu exactitate a ratei de progresie a acestora în timp, cu ajutorul programelor de analiză avansată.

SOCIETATEA EUROPEANĂ DE GLAUCOM recomandă realizarea a minim cinci câmpuri vizuale, la circa 4-6 luni distanță pentru a putea aproxima rata de progresie a glaucomului.

  • Examinarea se face la ambii ochi alternativ, ochiul neexaminat fiind acoperit cu un ocluzor
  • Pacientul este poziționat pe un scaun, în mediu cu lumină ambientală scazută, cu fața către o cupolă hemisferică pe care se proiectează stimuli luminoși, de diferite mărimi și luminanțe în funcție de programul ales. Pacientul trebuie să mențină permanent privirea către punctul de fixație și să apese un buton atunci când vizualizează în câmpul vizual monocular apariția unui alt punct luminos.
  • Aparatul este dotat cu un software de monitorizare a fixației ce trimite intermitent stimuli în pata oarbă pentru a testa dacă pacientul menține fixația. Dacă pacientul răspunde la aceștia, aparatul ne avertizează și testul se întrerupe cu reluarea explicațiilor pentru pacient.
  • Inițial pacientul realizează un test demo, de probă, pentru a se obișnui cu investigația, în cazul în care este la prima examinare de acest fel
  • În cazul în care pacientul obosește îi poate solicita o pauză asistentei care îl însoțeste pe tot parcursul examinării
  • Este recomandată utilizarea de către pacient a aceluiași tip de aparat pentru compararea datelor obținute