Programarea pentru chirurgia cataractei se realizează împreună cu medicul chirurg oftalmolog curant în urma unor investigații complementare, speciale, ce au rolul de a stabili planul operator și puterea dioptrică a cristalinului artificial ce va fi implantat după extracția cristalinului opacifiat. În cadrul examenului  preoperator se regăsesc biometria, microscopia speculară și ecografia oculo-orbitară.

  • Cu cât chirurgia cataractei este realizată în stadii mai puțin avansate cu atât rezultatul postoperator este mai bun și recuperarea este mai rapidă.
  • Fiecare pacient cu cataractă este diferit de un alt pacient cu cataractă. Există pacienți cu o rezervă naturală slabă ce prezintă afecțiuni corneene precum cornea gutatta sau distrofia corneană Fuchs, la care chirurgia cataractei este o adevarată provocare, rezultatele sunt variabile iar recuperarea postoperatorie este mai lentă. Acești pacienti pot fi identificati preoperator și urmăriți postoperator cu ajutorul Microscopului Specular TOMEY EM-4000 ce permite o analiză performantă in vivo a celulelor endoteliale, cele ce au cel mai mult de suferit în chirurgia cataractei. Prezența lor într-un numar normal și cu o funcție bună asociate cu tehnica chirurgicală de top pe care o folosim asigură rezultate rapide și excelente.
  • În cazul pacienților cu cataractă ce asociază și alte boli oculare precum Glaucomul, Retinopatia Diabetică, Degenerescența maculară legată de vârstă, Găuri maculare, Membrane epiretiniene tracționale, Ambliopie, Miopii degenerative, Traumatisme oculare, rezultatele postoperatorii sunt limitate de celelalte boli oculare. Schimbarea cristalinului cu implantarea unui cristalin artificial vindecă cataracta, nu și alte boli oculare concomitente sau care vor apărea ulterior.

Biometria optica

Aceasta analiza se realizeaza anterior chirurgiei cataractei cu scopul de a stabili cu exactitate puterea cristalinului artificial ce urmeaza a fi implantat. Spre deosebire de biometria prin imersie, se utilizeaza biometrul optic IOLMaster 700, ce este un aparat ultraperformant de ultima generatie ce reduce considerabil surprizele din refractia oculara, postchirurgia cataractei. In doar cateva secunde, fara atingerea ochiului, putem vizualiza si analiza intreaga geometrie a ochiului prin realizarea unei imagini OCT (Tomografie in coerenta optica) longitudinale a intregului ochi, pana la nivelul depresiunii foveale. De asemenea, posibilele afectiuni maculare sunt identificate in aceeasi examinare. Fata de alte biometre,  IOLMaster 700 are o rata de peste 99% de penetrabilitate prin cataractele avansate, ceea ce ne permite obtinerea unor masuratori bune chiar si in aceste cazuri.

Biometria prin imersie

Reprezintă o explorare funcțională realizată anterior chirurgiei cataractei cu scopul de a stabili puterea dioptrică a cristalinului artificial ce va fi implantat dupa extracția cristalinului natural. Tehnica constă în instilarea unor picături anestezice, apoi aplicarea direct pe ochi a unei scoici sclerale conectate printr-un tub la o seringă cu soluție salină. Pacientul este rugat să privească constant direct la lumina roșie care apare, în timp ce soluția salină este împinsă din seringă direct pe ochi și astfel numeroase masurători vor fi automat realizate de către aparat. Rezultatele obținute vor fi asociate cu cele de la keratometrie (măsurarea refracției corneei) și calculul lentilei intraoculare va fi astfel obținut.

Glaucomul

Glaucomul reprezintă un grup de boli ce induc modificări specifice la nivelul nervului optic având potențial de orbire ireversibilă, fiind a doua cauză de orbire la nivel mondial, după cataractă. Nervul optic transmite informația vizuală de la ochi la creier.

În evoluția neuropatiei optice glaucomatoase inițial are loc pierderea celulelor ganglionare retiniene unde își au originea cele aproximativ 1.2 milioane de fibre nervoase aferente ce alcătuiesc nervul optic. După o pierdere de circa 40% a fibrelor nervoase, devin vizibile modificările la nivelul câmpului vizual.

Cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație oferită de CIRRUS HD-Tomograf în Coerență Optică MODEL 500 putem infirma sau diagnostica Glaucomul încă din stadiile cele mai timpurii prin modulul de analiză performantă a capului nervului optic, a Complexului Celulelor Ganglionare (CCG) și a Stratului Fibrelor Nervoase (RNFL). De asemenea, cu ajutorul GPATM putem monitoriza progresia glaucomului, stabilind astfel trend-ul și eficacitatea tratamentului.

În cazurile în care diagnosticul de Glaucom este dificil, cu ajutorul Tomografului în Coerență Optică CIRRUS 500 se pot face analize ce asociază modificările de la nivelul Complexului Celulelor ganglionare cu modificările de la nivelul capului nervului optic sub forma unei analize complexe numite Panomap.

SOCIETATEA EUROPEANĂ DE GLAUCOM recomandă realizarea unei înregistrări inițiale, repetarea acesteia în termen de trei luni și de încă 4 ori în primii 2 ani atunci când suspicionăm un risc crescut de progresie. Altfel, se fac inregistrările inițiale ce se repetă o dată pe an, în funcție de caz.