Consultatii si Explorari Functionale

Consultatii oftalmologice generale

Un consult oftalmologic general presupune, în urma unei discuții cu pacientul, o evaluare detaliată a analizatorului vizual utilizând explorări funcționale precum auto-kerato-refractometria, măsurarea tensiunii intraoculare, examenul biomicroscopic al polului anterior și examenul fundului de ochi. Acesta din urmă se realizează după instilarea în prealabil a unor picături de dilatare ce măresc pupilele (midriaza) cu o durată de acțiune de până la 4-6 ore având rolul de a facilita examinarea cristalinului, a vitrosului și a polului posterior. În functie de vârsta pacientului, poate fi necesară și cicloplegia , ce constă în inducerea unei paralizii temporare a acomodației ce poate dura de la câteva ore până la câteva zile, cu scopul determinării puterii refractive a ochiului.

  • Purtătorii de lentile de contact sunt sfătuiți să întrerupă portul acestora cu 7-14 zile înainte de ziua consultației oftalmologice în vederea evitării unor posibile rezultate eronate în refracția ochiului.
  • Este recomandat ca în intervalul de acțiune al picăturilor șoferii să nu conducă sau să anunțe medicul oftalmolog dacă nu doresc instilarea picăturilor midriatice.
  • Dacă se realizează cicloplegia și un viciu de refracție trebuie corectat este necesar ca pacientul să revină pentru realizarea corecției optice.
  • În urma unei consultații oftalmologice generale se pot indentifica leziuni ce necesită examinări complementare care nu sunt incluse în prețul consultației. Acestea se pot face fie în aceeasi zi, fie la distanță în cazul investigațiilor ce interferă cu midriaza cum ar fi gonisocopia, testarea simțului cromatic sau câmpul vizual computerizat.

Evaluarea Cataractei si examenul preoperator

Dacă în cadrul unui consult oftalmologic general identificăm prezența cataractei (opacifieri ale lentilei numită cristalin) atunci scăderea de vedere nu face obiectul unei corecții optice și recomandarea este de chirurgia cataractei (scoaterea cristalinului natural opacifiat și implantarea unui cristalin artificial), acesta fiind singurul tratament al acesteia. Examenul preoperator presupune realizarea unor explorări funcționale specifice acestei patologii în vederea pregătirii pacientului pentru operația de cataractă, precum biometrie (măsurarea cristalinului artificial), microscopie speculară și ecografie oculo-orbitară.

Evaluarea, urmarirea si tratamentul cronic al Glaucomului

Evaluarea unui pacient cu glaucom presupune realizarea pe lângă examinările cuprinse în consultul oftalmologic general, a unor explorări funcționale specifice acestei patologii și anume câmpul vizual computerizat Humphrey, pahimetria ( măsurarea grosimii corneene centrale) cu rol în ajustarea tensiunii intraoculare, examinarea unghiului camerei anterioare prin gonioscopie indirectă sau Tomografie în Coerență Optică , Tomografia în Coerență Optică pentru analiza capului nervului optic, a Stratului Fibrelor Nervoase (RNFL) și a Complexului Celulelor Ganglionare (CCG).

Diagnosticul si urmărirea Degenerescentei Maculare Legate de Varsta

Degenerescența Maculară Legată de Vârsta (DMLV) se detectează în urma unui examen oftalmologic general și necesită complementar realizarea unei Tomografii în Coerență Optică a regiunii maculare cu ajutorul CIRRUS HD-Tomograf în Coerență Optică MODEL 500 ce poate identifica cele mai mici leziuni de la nivelul maculei acesta având o viteză impresionantă de 27.000- 68.000 scanări A pe secundă, o rezoluție foarte înaltă de examinare a țesuturilor studiate de 5 μ axial și 15 μ transversal. Pe lângă examinările clasice, această versiune OCT ultramodernă permite și o examinare en face identificând localizarea exactă a leziunilor la nivelul straturilor retiniene de interes.

Monitorizarea DMLV necesită examinări la intervale regulate ale acuității vizuale, fundului de ochi și examinări OCT. Examinările OCT pot fi comparate între ele de-a lungul timpului, urmărindu-se clar evoluția bolii, făcând astfel parte din managementul se succes al Degenerescenței Maculare Legate de Vârstă.

Diagnosticul si managementul Retinopatiei Diabetice

Retinopatia diabetică reprezintă o complicație a diabetului zaharat și este principala cauză de orbire la pacienții diabetici.

Prezența acesteia este detectată în urma unui consult oftalmologic general. Pentru o evaluare precisă este necesară realizarea unei Tomografii în Coerență Optică a regiunii maculare. Monitorizarea pacientului se face la intervale regulate și constă, pe lângă examenul oftalmologic general, în realizarea de Tomografii în Coerență Optică în vederea cuantificării gradului de edem macular, compararea cu examinările anterioare și stabilirea planului de tratament.

Detectarea si tratamentul afectiunilor aparatului lacrimal

Sindromul de ochi uscat este o afecțiune relativ frecvent întâlnită în practica medicală de cauze variate locale sau generale. Pe lângă examinarile cuprinse în consultul oftalmologic general este necesară evaluarea secreției lacrimale ce constă în măsurarea mensicului lacrimal, a timpul de rupere a filmului lacrimal și a realizării testelor Schirmer 1 și 2. Tratamentul este individualizat și se adresează cauzei și gradului de severitate al afecțiunii.

Diagnosticul si managementul afectiunilor cailor lacrimale

Afecțiunile căilor lacrimale cauzează epiforă (căderea lacrimilor pe obraz) ce tinde să se accentueze la vânt sau la frig. Acestea pot fi datorate unui obstacol de la nivelul căilor lacrimale oriunde pe traiectul lor, de la punctele lacrimale până la canalicului lacrimo-nazal, sau a unei poziționări defectuoase a punctului lacrimal secundara unui ectropion involuțional, cicatricial, paralitic ori unui defect al pompei lacrimale.

Procedurile medicale cel mai adesea includ dilatarea punctului lacrimal, lavajul căilor lacrimale cu ser fiziologic și in cazul identificării unor obstrucții la nivelul canalicului lacrimo-nazal se practică dezobstrucția. Aceste proceduri au un caracter temporar și pot fi necesare diferite proceduri chirurgicale în funcție de mecanismul cauzator.

Adaptare lentile de contact cu rol optic, cosmetic sau terapeutic

Adaptarea lentilelor de contact cu rol optic presupune realizarea unui consult oftalmologic general anterior pentru a stabili dacă pacientul este eligibil pentru portul lentilele de contact. Adaptarea lentilelor de contact constă în stabilirea parametrilor lentilei de contact, a tipului de lentilă de contact (moale, rigidă, torică etc.), a puterii dioptrice, analiza biomicroscopică a adaptării lentilelor urmărind mobilitatea spontană a lentilei de contact și realizarea testului push-up, evaluarea centrării lentilei și acuitatea vizuală.

Clinica Ocularcare

Experții în Tratamente Oftalmologice