Gonioscopia

Pentru a stabili tipul de Glaucom este necesară realizarea unei gonioscopii indirecte ce oferă o evaluare detaliată a structurilor unghiului camerei anterioare.

Pacientul este poziționat la biomicroscop unde se aplică o lentilă specială de examinare direct pe ochi, folosind o substanță vâscoeleastică de cuplare, după instilarea în prealabil a unor picături anestezice.

  • Examinarea va avea loc într-un mediu slab luminat
  • Se examinează ambii ochi, întâi ochiul drept apoi cel stâng
  • Pacientul este rugat să mențină poziția la biomicroscop cerută de medic pe tot parcursul examenului
  • Se va simți un ușor disconfort la atingerea ochiului cu lentila, dar procedura este nedureroasă
  • De preferat ca ambii ochi să fie tinuți deschiși
  • Medicul va cere pacientului să privească în anumite direcții sus/jos/dreapta/stânga

Unghiul camerei anterioare mai poate fi evaluat și cu ajutorul Tomografiei in Coerență Optică atunci când sunt urmărite anumite aspecte particulare anatomice ce nu pot fi evidențiate prin gonioscopia indirectă clasică.

Tratamentul Glaucomului

Tratamentul Glaucomului este individual, pentru fiecare pacient, și se adresează tipului de Glaucom. În majoritatea cazurilor tratamentul este cronic, toată viața, și constă în administrarea topică în ambii ochi, a uneia sau mai multor picături recomandate de medicul oftalmolog. Doar în situațiile în care tensiunea intraoculară nu poate fi controlată prin triplăterapie, dorința pacientului, imposibilitatea de a-I fi administrat tratamentul topic cu picături, recomandarea chirurgului etc. se apelează la proceduri laser la nivelul trabeculului sau la tratamentul chirurgical.

Iridotomia periferica laser

Aceasta este recomandata pacientilor cu Glaucom primitiv cu unghi inchis si profilactic pacientilor cu unghi inchis primitiv cu scopul de a deschide unghiul irido-cornean si a permite umorii apoase sa iasa din ochi prin calea conventionala, trabeculara prevenind astfel dezvoltarea hipertensiunii intraoculare si a afectarii glaucomatoase ireversibile a nervului optic.

Iridotomia laser presupune realizarea unei gauri in periferia irisului de aproximativ 150 μm cu ajutorul laserului Nd:YAG si a unei lentile montate direct pe ochi cu scopul de a spori vizualizarea zonei iriene de interes si de a mentine ochiul deschis, dupa instilarea in prealabil a unor picaturi miotice, antiinflamatoase, antiglaucomatoase si anestezice. Dupa tratamentul laser, medicul curant va recomanda pacientului urmarea unui tratament local specific, timp de 1-2 saptamani.

In cazurile de unghi inchis asociat unei cataracte intumescente se practica extragerea cristalinului in locul iridotomiei laser periferice.

Factorii de risc pentru Glaucomul primitiv cu unghi inchis sunt sexul feminin, istoricul familial (rudele de gradul I), hipermetropia, lungimea mica a globului ocular.

Majoritatea pacientilor sunt asimptomatici. Pacientii care experimenteaza inchideri intermitente ale unghiului prezinta episoade de incetosare a vederii, nedureroase, iar cei la care unghiul s-a inchis acut se prezinta de urgenta cu durere oculara, scaderea vederii, cefalee, halouri in jurul surselor luminoase.