Degenerescența Maculară Legată de Vârstă
Cunoscută mai ușor ca DMLV, este o afecțiune retiniană cronică, cu caracter progresiv ce afectează populația vârstnică. Aceasta prezintă două forme clinice uscată sau nonexudativă și umedă sau exudativă. În timp o formă poate trece în alta.
Este foarte important diagnosticul precoce, colaborarea cu medicul curant prin urmărirea periodică și managmentul atent condus deoarece în stadii avansate poate duce la pierderea vederii centrale cu menținerea unei vederi periferice făcând imposibile cititul, șofatul, recunoașterea fețelor altor persoane, pacienții aflându-se astfel în incapacitatea de a se descurca singuri.
Factorii de risc incriminați sunt vârsta înaintată, rasa caucaziană, istoricul familial – factori genetici, fumatul dublează riscul de DMLV, factori de risc cardiovasculari precum hipertensiunea arterială, obezitatea, pacienți cu ochii albaștrii, expunerea prelungită la soare fără ochelari de soare, sexul feminin.
Este recomandată solicitarea unui examen oftalmologic în cazul în care:
- Aveți dificultăți la citit în lumină mai slabă
- Ați observat o încețoșare a vederii, nedureroasă însoțită de metamorfopsii (imagine deformată)
- Ați observat un scotom pozitiv (o pată neagră în centrul vederii)
Degenerescența Maculară Legată de Vârstă se detectează în urma unui examen oftalmologic general și necesită complementar realizarea unei Tomografii în Coerență Optică a regiunii maculare cu ajutorul CIRRUS HD-Tomograf în Coerență Optică MODEL 500 ce poate identifica cele mai mici leziuni de la nivelul maculei, acesta având o viteză impresionantă de scanare de 27.000- 68.000 de scanări A pe secundă cu o rezoluție foarte înaltă de examinare a țesuturilor studiate de 5 μ axial și 15 μ transversal. Pe lângă examinările clasice, această versiune OCT ultramodernă permite și o examinare en face identificând localizarea exactă a leziunilor la nivelul straturilor retiniene de interes.
Monitorizarea progresiei DMLV necesită examinări la intervale regulate ale acuității vizuale, fundului de ochi și examinări OCT. Acestea din urmă putând fi comparate între ele de-a lungul timpului urmărindu-se clar evoluția, făcând parte din managementul de succes al Degenerescenței Maculare Legate de Vârstă.
Tratamentul Degenerescentei Maculare Legate de Vârstă este cronic și poate consta în funcție de formă, pe lângă controlul factorilor de risc, administrarea de suplimente orale cu antioxidanți, în realizarea unor injecții intravitreene cu anti-VEGF (Bevacizumab/Aflibercept). Aceste injecții au rolul de a încetini evoluția bolii, ele nu vindecă boala. Nu se poate face o predicție pe termenul lung a unui posibil număr de injecții pentru pacient. La ora actuală se vehiculează niște posibile tratamente chirugicale însă acestea sunt în stadiu experimental.