Tipuri de sonde lacrimale și indicațiile acestora
Sonde monocanaliculare
În obstrucția parțială de canaliculi lacrimali patența căii obstruate poate fi restabilită prin introducerea unui stent lacrimal monocanalicular de tip
- Sonda Monoka®. Este o sondă de silicon, lungă, monocanaliculară cu sistem de ghidaj metalic și sistem de fixare la punctul lacrimal ce permite protezarea canalului lacrimo-nazal pe întreaga lungime. Se extrage prin meatul nazal inferior. Există diferite dimensiuni pentru copii și adulți. Componentele principale ale sondei sunt: partea care se fixează în punctul lacrimal, tubul de silicon și tutorele metalic.
- Mini Monoka® este un tub de silicon asociat unui dispozitiv de fixare la nivelul punctului lacrimal. Nu prezintă tutore ceea ce face ca introducerea sa să fie mai dificilă.
- Monoka- Crawford® prezintă un vârf de tip Crawford, tip olivă, ce permite trecerea prin căile lacrimale fără să lezeze structurile.
- Stentul Masterka® este similar Mini Monoka® dar prezintă un fin stilet metalic în interiorul tubului de silicon. Acesta are lungimi variabile de 30, 35, 40 mm în funcție de lungimea canaliculului lacrimo-nazal.
- Stentul Monoka-Ritleng® prezintă un sistem de ghidaj sub forma unui fir de polipropilena lung ce permite trecerea acestuia printr-o sonda de ghidaj Ritleng până ajunge în fosa nazală. Firul de ghidaj se extrage și acesta va angaja prin canalul lacrimal tubul de silicon cu caracteristici similare cu cele ale sondei Monoka.
Sonde bicanaliculare
Sonda bicanaliculară Bika® este alcătuită dintr-un tub de silicon cu grosimea de 0.6-1.18 mm care are la capete sistemul de ghidaj format dintr-o mandrina metalică.
Ghid oferit de ALCON® pentru purtatorii de lentile de contact moi